Cikkek, érdekességek

A fafeldolgozás területei

A fafeldolgozás a fa- és erdőgazdálkodás része, amely kifejezetten a telepített és kitermelt faanyag hasznosítását készíti elő. Két alapvető ágazatra tagozódik: az elsődleges faipar alapanyagokat gyárt, fűrészárut (gerendát, lécet, rudat), ragasztott faalapanyagokat, rétegelt lemezeket, furnért stb., míg a másodlagos fafeldolgozás kézi és gépi szerszámok segítségével faipari késztermékeket állít elő. Ez utóbbi tárgykörébe tartoznak az épületasztalos-ipar, építőipar, bútoripar termékei.

Minőség szempontjából a kitermelt faanyag három kategóriába sorolható: értékes hengeres fa (ennek mérete igen tág határok között változhat, és számos dologra használható a gerendázatoktól a faszobrászatig), ipari vékonyfa (ez különféle építőipari, épületasztalos-ipari termékek, és számos, méretében kisebb faelemek gyártására alkalmas, illetve a cellulóz- és papíripar használja), tűzifa (ezen a kategórián belül is megkülönböztethetünk méret-, és minőségbeli kategóriákat, úgy mint dorong, hasábfa, gyökérfa, tuskófa, rőzse, apríték stb.).

A tűzifa, mint energiaforrás nem csak a lakosság szempontjából jelentős terület, hiszen üzemekben, gyárakban is alkalmazzák. Az ipari tűzifa minőségében nem, de méretében és mennyiségében is különbözhet a lakosságitól. A nagyüzemi energiatermelés fontos alapanyaga nem csak a tűzifa, hanem a fahulladék és az abból előállított különféle tüzelőanyagok, mint fabrikett, pellet stb.

A fafeldolgozás szerszámai

A fafeldolgozás kézi és gépi szerszámokkal is történhet. Természetesen a szerszám kiválasztása során nagy szerep jut a kiinduló faanyag méretének, illetve a majdani felhasználási célnak is.

A fafeldolgozás gépi eszközei

A hengeres fa – régi, népies nevén szerfa – feldolgozásának gépi eszközeinek csoportjai a fűrészek (szalagfűrész, körfűrész), az esztergák, a gyaluk, csiszolók, marók és az ezeket kombináló gépek.

A kisgépek közül említhetjük a láncfűrészt, a kézi gyalut, gérvágót, sarokcsiszolót, kézi marókat, sarokmarókat, és egyéb speciális marókat (pánthely és zárhelymaró stb.), ezek egy része már a másodlagos faiparhoz tartozik, gyakran bútorasztalosok vagy parkettázók használják.

A fafeldolgozás kézi eszközei

Talán kissé elmaradottnak tűnhetnek, pedig nagyon sokan alkalmazzák a mai napig ezeket, legyen szó kézi bútorasztalosokról vagy tűzifa előállításáról. A különféle kézi fűrészek és fejszék változatos világa kevesek által ismert. A kézi fafeldolgozási munka megkönnyítésére a napjainkig folynak a fejlesztések, így alakultak ki pl. a különféle hasítófejszék, hasítóékek csoportjai, amelyek a fa hasogatását és aprítását teszik lehetővé, illetve könnyítik meg.

Attól függően, hogy milyen fát honnan és hogyan szeretnénk levágni, választhatunk a húzó-, szúró-, keretes-, lomb-, ács-, ágvágó-, illesztő-, gérvágó- laminátor-, és különféle univerzális fűrészek között, a legkülönfélébb fogazásokkal.

Természetesen ezeken kívül léteznek még kézi gyaluk, különféle jelölőeszközök, fúrók, satuk és reszelők, amelyek a faalapanyagok finommegmunkálását teszik lehetővé.

Fakereskedelmi termékek

A fafeldolgozás elsődleges és másodlagos ágazata számtalan terméket állít elő. Az előbbi jellemzően olyan termékeket készít, amelyeket különféle iparosok és szakemberek vásárolnak meg, tovább feldolgozás céljából, de természetesen ezeket is meg lehet a megfelelő profilú üzletekben kapni. Az utóbbi késztermékeket állít elő, amelyeket már jóval nagyobb arányban választanak ki és vásárolnak lakossági fogyasztók, végfelhasználók.

Érdemes végiggondolni, hogy mi mindent lát el a fakereskedelem alapanyaggal, hiszen számos olyan tárgy van a környezetünkben, amelyekről eszünkbe sem jutna, hogy ha hirtelen eltűnnének a fák, akkor ezeket is nélkülöznünk kellene.

Meglehetősen kézenfekvő a különféle ládák és csomagolások, a bútorok (szekrények, ágyak, asztalok) világa. A különféle kerítések, karók, gerendák, tetőszerkezetek, ablakkeretek, ajtók és spaletták, faburkolatok, lambériák és parketták is mindenkinek eszébe jutnak ezen a területen.

Kissé nehezebben ugorhatnak be esetleg pl. a hangszerek (a hegedű, a gordonka, a brácsa, a nagybőgő, a gitár, a fafúvósok – fuvola, furulya, fagott, oboa, klarinét, az orgona, a zongora, a cimbalom, a különféle dobok és sípok és még sorolhatnánk, pedig ezek alapanyagait is a fakereskedelem biztosítja.

Sokféle sportszer gyártásához is szükséges a fa alapanyag: a pingpong esetében az asztal és az ütő is, a tenisznél, squashnál, hokinál, krikettnél, baseballnál az ütő, a sí, a snowboard, vizisí, gördeszka esetében a deszka, a billiárdnál a dákó, a különféle hajók, kenuk és csónakok esetében a teljes test készül fából.

A fakereskedelem speciális vásárlói a szobrászok és dekoratőrök, a díszburkolat-készítők (nem csak a lakásokban, hanem pl. luxusautókban is), a játékgyártók, a modellezők, a koporsókészítők.

Fafajták tulajdonságai, felhasználása

A fa, mint alapanyag felhasználása egyidős az emberiséggel. A kezdet kezdetétől fogva használtuk eszközként, majd amikor megtanultuk a megmunkálását, szerszámokat és használati tárgyakat kezdtünk készíteni belőlük. A fakereskedelem készséggel biztosítja számunkra a különféle fafajtákból készült alapanyagokat, félkész- és késztermékeket.

A fa újra reneszánszát éli, a különféle szintetikus anyagok átmeneti uralma után ismét előtérbe kerül ez a melegséges tapintású természetes anyag, amely kiválóan ellenáll az időnek és megfelelő kezelés után akár az időjárásnak is. Szépséges látványát a világos bézstől a vöröses árnyalatokon át az egészen sötét feketés-barnáig terjedő színárnyalatoknak és a változatosan eres-csomós szerkezetének köszönheti.

A különféle hazánkban is megélő fafajták más-más célokra használhatóak fel a fizikai tulajdonságaik, szerkezetük, rostosságuk, víztartalmuk stb. alapján. Nézzünk néhány fafajtát, amelyet nyersanyag formájában, de késztermékként is biztosít számunkra a hazai fakereskedelem!

tölgy: Kiváló kopásállósága miatt az egyik legkedveltebb bútor és parketta alapanyag. Kemény, de jól megmunkálható.
bükk: Igen kemény fafajta, a megmunkálása közben többször lehet szükség a szerszámok élezésére, vetemedésre hajlamos, de ez gőzöléssel csökkenthető, inkább tárgyak készítésére alkalmas.
dió: A legnemesebb hazai fafajta, tömör, kemény és formatartó, mind esztergált termékek készítéséhez, mind faragáshoz kiváló.
hárs: Fafaragáshoz, szobrok készítéséhez alkalmas, hiszen kemény, formatartó, tömör, mégis könnyen megmunkálható.
kőris: Rendkívül szívós fafajta, amely fizikai tulajdonságai alapján nagyon hasonlít a tölgyhöz. Nagy ellenállósága miatt lépcsőnek és korlátnak is ideális.
körte: Egészen egyedülálló fafajta, hiszen annyira tömör, hogy szinte nem látható az erezete. Kiszáradás után nem vetemedik, megmunkálásra kiválóan alkalmas.

-->